nl en de
De specialist in DVD's en T-shirts met als onderwerp de Tweede Wereldoorlog
0
Winkelwagen
€ 0,00
DVD's / Documentaires /

Revolt in Sobibor

Revolt in Sobibor

Speelduur : 108 Minuten Deze films is Nederlands, Engels, Duits en Frans ondertiteld. Dit is de unieke documentaire van Lily van den Bergh uit 1990, die internationaal verschillende filmprijzen he...

Verzendkosten

€ 2,95 

Standaard levertijd

2 werkdagen

EAN

 

€ 24,99
€ 17,99
Prijs per stuk

Voorraad : 3

Aantal: 
Bestellen

Speelduur : 108 Minuten
Deze films is Nederlands, Engels, Duits en Frans ondertiteld.

Dit is de unieke documentaire van Lily van den Bergh uit 1990, die internationaal verschillende filmprijzen heeft gewonnen:

- 2e prijs Joris Ivens Award
- IDFA 1989 ( International Film Festival Amsterdam)
- Prijs Stichting Amsterdams Fonds van de Kunst 1990

 
 
De meest geslaagde, minst bekende opstand in een dodenkamp uit de Tweede Wereldoorlog ontkracht de mythe dat de Joden zich als 'lammeren naar de slachtbank'  lieten voeren.
 
Sobibor was, naast Belzec en Treblinka, een uiterst geheim Nazi vernietigingskamp in Polen. Tussen 1942 en eind 1943 werden hier, in het kader van 'Operation Reinhardt', in totaal een kwart miljoen Europese Joden vermoord, waaronder een derde van de vooroorlogse joodse Nederlanders. 47 overleefden….
 
'Opstand in Sobibor' beschrijft het vermetele, maar goed doordachte plan van een groep net aangekomen joods Russische krijgsgevangenen om een opstand voor te bereiden. Binnen drie weken na aankomst organiseert Alexander Petjerski, officier uit het Rode Leger, samen met enkele al aanwezige gevangenen de opstand. Iedere SS'er moest in stilte gedood en zijn wapens geconfiskeerd worden. Daarna zouden alle gevangenen op de appelplaats moeten verzamelen en het kamp op een ordelijke wijze verlaten.
Op 14 oktober 1943, volgt de massale succesvolle ontsnapping uit het zwaar bewaakte kamp Sobibor. Eenmaal ontsnapt waren er twee mogelijkheden. Of de Nazi's kregen je te pakken en vermoorden je of de anti-Duitse, anti-Russische en ook antisemitische Poolse partizanen zouden je doden. Je kansen waren minimaal. Maar de gedachte: "Al was 't maar één SS'er … we waren vastbesloten er 'n paar met ons mee te nemen"  gaf de doorslag. Het was een opstand van de doden. Maar er was ook de irrationele hoop op een wonder.
 
Na vier jaar voorbereidingstijd, filmden regisseurs Lily van den Bergh en Pavel Kogan met een Russische crew - op 4 continenten in 6 talen -  vier overlevenden van de opstand in hun dagelijkse leven.  
 

Wij leveren met

Beoordeling

[WEBWINKELKEURWIDGET layout=modern theme=dark color=#ea0e8b show=yes view=list amount=6 width=manual width_amount=240px height=290px interval=5000 language=nld]

Inschrijven voor de nieuwsbrief
Aanmelden
Alle bedragen zijn inclusief BTW

Powered by CCV Shop software webshop